Bagoly életmódot vált

Az éltető víz 2. rész

A selyemvíz nyomában

2017. december 10. - DagiBagoly

Az ország keleti részében nőttem fel, pont az egyik olyan térségben, ahol a vízkő kb nem létezik és finom a csapvíz. Ezért sosem értettem gyerekkoromban a calgonos reklámot illetve a panaszkodó budapesti ismerősöket sem, hogy ők bizony csapvizet nem isznak, mert az fúj. Aztán felköltöztem hőn szeretett fővárosunkban és megvilágosodtam. A vízkőoldással kapcsolatos termékeket áruló cégek szerintem rajtam gazdagodnak meg, jobban mondva rajtam is, és az ásványvíz is ipari mennyiségben fogy nálunk, mert a csapvíz íze még elmegy, viszont az úszkáló vízkődarabok nem túl bizalom gerjesztőek.

soft-water-300x214.jpg

Kemény víz frissen a csapból vs. lágy víz

Na de nézzünk pár alapfogalmat a vízzel kapcsolatban:

Vízkeménységnek a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét nevezzük, melyet különféle módokon lehetséges meghatározni.  A kemény víz hatással van a víz lehetséges felhasználásaira, és annak egészségügyi minőségét is befolyásolja. A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja.  A változó keménységet (más nevén karbonátkeménység) a kalcium-hidrogén-karbonát (Ca(HCO3)2), illetve a magnézium-hidrogén-karbonát (Mg(HCO3)2) mennyisége okozza. Ezek mennyisége forralással csökkenthető, mivel ilyenkor vízben oldhatatlan karbonátok formájában (CaCO3) kiválnak. Az állandó keménységet a szulfátok, kloridok okozzák (kénsavas és sósavas sók, mint kalcium-szulfát, kalcium-klorid, magnézium-szulfát stb.) melyek hő hatására sem válnak ki. A két keménység együttesen adja meg a víz öszkeménységét. (Forrás: Wikipédia)

A víz keménységét német keménységi fokban (nk°) is kifejezhetjük. 1 német keménységi fok 10 milligramm/liter kalciumoxiddal (CaO) egyenértékű kalcium és/vagy magnézium ionnak fellel meg. A vízművek a német keménységi fokot vagy a CaO mennyiséget használják, mint mértékegységet, ha vízkeménységről beszélnek. Illetve törvényileg szabályozva 5-35 nk° közötti víz bocsátható közösségi fogyasztásra. Tehát se nem túl lágy, se nem túl kemény.  A rétegvizek általában 7-14 nk° közöttiek, míg a karsztvizek 21 nk° felett vannak. A besorolás az alábbi értékek szerint történik:

  • Nagyon lágy: 40 mg/liter CaO alatt (4 nk)
  • Lágy: 40-80 mg/liter között CaO (4-8 nk)
  • Közepesen kemény: 80-180 mg/liter CaO között (8-18 nk)
  • Kemény: 180-300 mg/liter CaO között (18-30 nk)
  • Nagyon kemény: 300 mg/liter CaO felett (30 nk)

 vizkemenyseg.png

Ha megnézzük Magyarország vízkeménységi térképét látható, hogy azért az ország jelentős részében kemény vagy nagyon kemény a víz. Ez azért is probléma, mert sem a háztartási gépek, sem a bőrünk nem szereti a túl kemény vizet. Előbbieknél a lerakodó vízkő okozhat problémát. Utóbbinál pedig a bőr természetes savköpenyét roncsolja, hisz a vízkeménység a szappan habzását is befolyásolja. Minél keményebb a víz annál kevésbé habzik a szappan, tehát hajlamosak vagyunk többet használni, valamint a magas oldott só tartalom sem tesz jót. Tehát a bőrünk kifejezetten nem szereti a kemény vizet. Innen jön a megvilágosodás, hogy nem kell együtt élnünk azzal, hogy ez van, rossz helyen élünk. Lehetséges megoldás a víz lágyítása mindenféle adalékanyag nélkül egyszerű szűréssel. A lágyított víz, pedig olyan a bőrnek, mintha selyemmel simogatnánk. Ki ne akarná minden nap átélni a selyemvíz élményt, ha teheti a zuhany alatt? Szerintem már eléggé elterjedt, hogy különböző vízszűrő kancsókkal már a csapvizet is nyugodt szívvel ihatja az ember. De a fürdés vagy a főzés előtt közvetlen a csapból nyert lágy víz újdonság. Legalábbis nekem elég új. Bár lehet ezt a már említett idilli gyerekkor okozhatja. Tehát korábban már írtam róla, hogy részt vettem a Cosmo Blogger Day-en. Az egyik kiállító a BWT cég volt, mely vízszűréssel foglalkozik. Azonkívül, hogy nagyon tetszik a márka színük (kislányos rózsaszín), nem simán szűrik a vizet, de magnéziummal dúsítják eközben, így kapjuk meg a BWT selyemvizet, mely a maga nemében különbözik a többi gyártótól. Magnéziumra már csak azért is szükségünk van, mert a magnézium az idegrendszer és az izomzat működésében játszik fontos szerepet, napi 300-400 mg az ajánlott elfogyasztandó mennyiség. Ha szervezetünkből hiányzik, fáradékonyságot érzünk, és a teljesítményünk is csökken. Emellett a magnézium hiánya az artériák szűkülését, és szívinfarktus kialakulását segíti elő. A tipikus női hiszti egyik oka is lehet a magnéziumhiány. :) Szóval a magnézium jó!

És ne feledkezzek meg a kávé, tea szerelmeseiről. Najó, én is rajongok értük, de csak egészséges keretek között. A kávé és tea készítéshez sem tökéletes a kemény víz, mert befolyásolja az ízélményt. Meglepő, de tényleg így van. A legjobb ízélményt nyújtó kávét, teát 3-9 nk közötti vízből lehet készíteni, viszont ezt úgy kell elérni, hogy a magnézium tartalom ezzel szemben maradjon, mert ez is szükséges, hogy igazán finom legyen, hogy az aromái kiteljesedjenek. Plusz ne legyen klórtartalma, mert mellékízt okoz, de ezt megoldani csapvíznél képtelenség mindenféle beavatkozás nélkül. Tehát mindenképpen szűrni kell a vizet, ha csapvizet használunk. Valószínűleg ezért nem sikerül úgy sosem a kávé házilag készítve nekem, mint egy olyan igazi kávézóban. A BWT lágyvíz így itt is a barátommá válik. Hisz egyszerre kapok ebből a borzalmasan kemény budapesti vízből egy finom lágy vizet, ráadásul klórmentes lesz, de magnéziumtartalma is lesz. Szóval nálam felkerült a karácsonyi listára egy BWT vízszűrő kancsó.

tischwasserfilter_2_7_liter_aubergine.jpg

A BWT blogger pályázatára készült ez a bejegyzés, de tetszenek a termékeik már a Cosmo Blogger Day óta, így szívesen írtam erről a témáról.

Nektek van vízszűrő kancsótok? Szoktatok inni csapvizet?

A bejegyzés trackback címe:

https://dagibagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr5213469731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása