Az éltető víz 2. rész

A selyemvíz nyomában

2017. december 10. - DagiBagoly

Az ország keleti részében nőttem fel, pont az egyik olyan térségben, ahol a vízkő kb nem létezik és finom a csapvíz. Ezért sosem értettem gyerekkoromban a calgonos reklámot illetve a panaszkodó budapesti ismerősöket sem, hogy ők bizony csapvizet nem isznak, mert az fúj. Aztán felköltöztem hőn szeretett fővárosunkban és megvilágosodtam. A vízkőoldással kapcsolatos termékeket áruló cégek szerintem rajtam gazdagodnak meg, jobban mondva rajtam is, és az ásványvíz is ipari mennyiségben fogy nálunk, mert a csapvíz íze még elmegy, viszont az úszkáló vízkődarabok nem túl bizalom gerjesztőek.

soft-water-300x214.jpg

Kemény víz frissen a csapból vs. lágy víz

Na de nézzünk pár alapfogalmat a vízzel kapcsolatban:

Vízkeménységnek a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét nevezzük, melyet különféle módokon lehetséges meghatározni.  A kemény víz hatással van a víz lehetséges felhasználásaira, és annak egészségügyi minőségét is befolyásolja. A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja.  A változó keménységet (más nevén karbonátkeménység) a kalcium-hidrogén-karbonát (Ca(HCO3)2), illetve a magnézium-hidrogén-karbonát (Mg(HCO3)2) mennyisége okozza. Ezek mennyisége forralással csökkenthető, mivel ilyenkor vízben oldhatatlan karbonátok formájában (CaCO3) kiválnak. Az állandó keménységet a szulfátok, kloridok okozzák (kénsavas és sósavas sók, mint kalcium-szulfát, kalcium-klorid, magnézium-szulfát stb.) melyek hő hatására sem válnak ki. A két keménység együttesen adja meg a víz öszkeménységét. (Forrás: Wikipédia)

A víz keménységét német keménységi fokban (nk°) is kifejezhetjük. 1 német keménységi fok 10 milligramm/liter kalciumoxiddal (CaO) egyenértékű kalcium és/vagy magnézium ionnak fellel meg. A vízművek a német keménységi fokot vagy a CaO mennyiséget használják, mint mértékegységet, ha vízkeménységről beszélnek. Illetve törvényileg szabályozva 5-35 nk° közötti víz bocsátható közösségi fogyasztásra. Tehát se nem túl lágy, se nem túl kemény.  A rétegvizek általában 7-14 nk° közöttiek, míg a karsztvizek 21 nk° felett vannak. A besorolás az alábbi értékek szerint történik:

 • Nagyon lágy: 40 mg/liter CaO alatt (4 nk)
 • Lágy: 40-80 mg/liter között CaO (4-8 nk)
 • Közepesen kemény: 80-180 mg/liter CaO között (8-18 nk)
 • Kemény: 180-300 mg/liter CaO között (18-30 nk)
 • Nagyon kemény: 300 mg/liter CaO felett (30 nk)

 vizkemenyseg.png

Ha megnézzük Magyarország vízkeménységi térképét látható, hogy azért az ország jelentős részében kemény vagy nagyon kemény a víz. Ez azért is probléma, mert sem a háztartási gépek, sem a bőrünk nem szereti a túl kemény vizet. Előbbieknél a lerakodó vízkő okozhat problémát. Utóbbinál pedig a bőr természetes savköpenyét roncsolja, hisz a vízkeménység a szappan habzását is befolyásolja. Minél keményebb a víz annál kevésbé habzik a szappan, tehát hajlamosak vagyunk többet használni, valamint a magas oldott só tartalom sem tesz jót. Tehát a bőrünk kifejezetten nem szereti a kemény vizet. Innen jön a megvilágosodás, hogy nem kell együtt élnünk azzal, hogy ez van, rossz helyen élünk. Lehetséges megoldás a víz lágyítása mindenféle adalékanyag nélkül egyszerű szűréssel. A lágyított víz, pedig olyan a bőrnek, mintha selyemmel simogatnánk. Ki ne akarná minden nap átélni a selyemvíz élményt, ha teheti a zuhany alatt? Szerintem már eléggé elterjedt, hogy különböző vízszűrő kancsókkal már a csapvizet is nyugodt szívvel ihatja az ember. De a fürdés vagy a főzés előtt közvetlen a csapból nyert lágy víz újdonság. Legalábbis nekem elég új. Bár lehet ezt a már említett idilli gyerekkor okozhatja. Tehát korábban már írtam róla, hogy részt vettem a Cosmo Blogger Day-en. Az egyik kiállító a BWT cég volt, mely vízszűréssel foglalkozik. Azonkívül, hogy nagyon tetszik a márka színük (kislányos rózsaszín), nem simán szűrik a vizet, de magnéziummal dúsítják eközben, így kapjuk meg a BWT selyemvizet, mely a maga nemében különbözik a többi gyártótól. Magnéziumra már csak azért is szükségünk van, mert a magnézium az idegrendszer és az izomzat működésében játszik fontos szerepet, napi 300-400 mg az ajánlott elfogyasztandó mennyiség. Ha szervezetünkből hiányzik, fáradékonyságot érzünk, és a teljesítményünk is csökken. Emellett a magnézium hiánya az artériák szűkülését, és szívinfarktus kialakulását segíti elő. A tipikus női hiszti egyik oka is lehet a magnéziumhiány. :) Szóval a magnézium jó!

És ne feledkezzek meg a kávé, tea szerelmeseiről. Najó, én is rajongok értük, de csak egészséges keretek között. A kávé és tea készítéshez sem tökéletes a kemény víz, mert befolyásolja az ízélményt. Meglepő, de tényleg így van. A legjobb ízélményt nyújtó kávét, teát 3-9 nk közötti vízből lehet készíteni, viszont ezt úgy kell elérni, hogy a magnézium tartalom ezzel szemben maradjon, mert ez is szükséges, hogy igazán finom legyen, hogy az aromái kiteljesedjenek. Plusz ne legyen klórtartalma, mert mellékízt okoz, de ezt megoldani csapvíznél képtelenség mindenféle beavatkozás nélkül. Tehát mindenképpen szűrni kell a vizet, ha csapvizet használunk. Valószínűleg ezért nem sikerül úgy sosem a kávé házilag készítve nekem, mint egy olyan igazi kávézóban. A BWT lágyvíz így itt is a barátommá válik. Hisz egyszerre kapok ebből a borzalmasan kemény budapesti vízből egy finom lágy vizet, ráadásul klórmentes lesz, de magnéziumtartalma is lesz. Szóval nálam felkerült a karácsonyi listára egy BWT vízszűrő kancsó.

tischwasserfilter_2_7_liter_aubergine.jpg

A BWT blogger pályázatára készült ez a bejegyzés, de tetszenek a termékeik már a Cosmo Blogger Day óta, így szívesen írtam erről a témáról.

Nektek van vízszűrő kancsótok? Szoktatok inni csapvizet?

Az éltető víz 1. rész

Aqua, agua, acqua, water, wasser, vatten, νερό ...

Minden nyelvben van szó a vízre, mivel a legalapvetőbb szavak egyike hisz, ahogy mondani szokás, víz nélkül nincs élet. Elég csak körbenézni a Naprendszerben. Az ember test több mint 60 %-a sima víz molekula.  A medúzáknak több mint 97 %-a víz, szóval a 30-40% eltérés miatt nem látszik, hogy éppen mit vacsoráztunk, mert aki nem tudná véletlen, a medúzák igencsak tömör lények. De ne a végét fogd meg, az csíp. :)

Szinte az összes biokémiai folyamathoz is szükség van vízhez, szóval nem elég, ha vízből vagyunk, néha pótolni is kell. Ajánlásként az OÉTI szerint 10 testsúlykilogrammonként 3-4 dl tiszta víz bevitelre van szükség. Mondjuk ez a mennyiség átlagos aktivitás és átlagos időjárás mellett mondható irányadónak. Kánikulában nehéz fizikai munka mellett valószínűleg a duplája is belefér. És honnan tudod, hogy eleget iszol-e ha nincs szomjúság érzeted? Nos, a mosdóbajárási szokásod alapján. Napi 1-2 kevés, napi 8-10 már sok, illetve a színe se mindegy. Azt pedig már szóba se merem hozni, hogy befolyásoló tényezőnek számít a kávé, tea a vízhajtó tulajdonsága miatt, az alkohol elvonja a vizet, ráadásul még olyan is létezik, hogy vízmérgezés, amikor az ember túl sok vizet iszik. A vesék nem szeretik, ha túlhajtják őket. Hosszútávon betegséghez is vezethet, szóval ne próbáld ki, hogy mennyit bírsz inni. De a túlivók ritkák, inkább a másik véglet a jellemző.

Mit vehetsz észre magadon még, ha nem iszol eleget?

 • Rossz lehelet, mindenkinek megvan a reggeli blee szájszag. Na ha nem iszol eleget egész nap ilyen lesz, de lehet, csak azt veszed ebből észre, hogy a többiek távolodnak tőled.
 • Cukoréhség, előbb csak összekevered a szomjúságot az éhséggel, aztán már tényleg csak cukorra vágysz.
 • Rossz közérzet, fejfájás, romló koncentrációs képesség, szédülés. Ha belegondolsz, az agyad egy lében úszkál. Ha keveset iszol az is kiszárad és ilyen tünetekkel reagál, hogy hé, szomjas vagyok!
 • Fáradtság. Nem véletlen mondják, hogy reggel egy pohár vízzel indítani jobban felpörgeti az embert, mint a legerősebb kávé.
 • Hosszú távon a bőr korai öregedése, a bőr kiszáradása, vízhiányos állapot. Feszül és fáj, nem egy kéjutazás.

Szóval nem éppen kellemes, ha nem iszol eleget. Saját bőrömön tapasztalva tudom, hogy nem könnyű inni, mármint figyelni a folyamatos folyadék bevitelre. Mert az este megiszol hirtelen másfél litert sem játszik, hisz azzal meg stressznek teszed ki a szervezeted. Ki van ez találva kérem szépen.

De hogy hogyan tudnál többet inni?

 • Minden fontosabb cselekvésnél igyál 1 pohár vizet. Ébredéskor, reggelihez, tízóraihoz, kávéhoz, ebédhez, uzsonnához, ha hazaértél, ebédhez, lefekvés előtt, stb.
 • Szerezz egy cuki kulacsot és jelöld meg. 2 óránként 2-3 decinként. Így tudod mikor már mennyit kellett volna innod, így ihatsz előre, vagy pótolhatod ha lemaradtál. De estére biztos megiszod amennyit kell.
 • Vannak szuper appok telefonra, amik jeleznek beállított időnként. Csipog vagy vízcsobogás hangja van. Olyankor meghúzod a kulacsot. A jobbaknál a vízivásod honorálva van. Pl egy aranyos növényt nevelgetsz.  (Plant nanny) Ha nem iszol eleget elszárad szegény. Ezt te se akarhatod. 

És akkor lássunk pár kulacsot, amiből élvezet az ivás. Az egyik szerintem legjobb itthon elérhető márka az EQUA kulacsok, melyek lehetnek üvegből vagy BPA mentes műanyagból. Van egyszerű, de nagyon szép mintás, mindenki talál magának valót.

equa-kulaccsal-a-kornyezetert_1f1ed3176421f51fbfe5d8a29fa32f4f.jpg

Ha strapabíró, de olcsóbbat keresel, nálam az ikeás vált be. De a decathlonos sem tűnik rossznak.

behallare-kulacs-feher_0519938_pe641948_s4.JPG classic_4dddde1b8314497ead45f244dd7f5e00.jpg

Ha valaki pedig már nagyon unja a víz ízét, akkor most nagyon divatos újdonság az infuser palackok. Ezek olyan palackok, amikben van egy plusz betét, amibe olyan gyümölcsöt raksz, amit nem szégyellsz. A víz pedig átveszi a gyümölcs ízét és voálá, kész az ízesített víz mindenféle mesterséges anyagtól mentesen.

avoin-colorlife-800ml-sport-fruit-infuser-water-bottle-bpa-free-plastic-drinking-my-bottle-outdoor-gym_jpg_640x640.jpg

 

Neked van palackod? Eleget iszol egy nap?

A reggeli a nap legfontosabb étkezése

Saját magamon kezdem észrevenni, hogy a címben írt mondat sajnos igaz. Valahogy jobban indul a napom, ha tartalmasat reggelizek. Régebben utáltam reggelizni. Most se vagyok teljesen oda érte, mert szervezést igényel, de ultimátumot kaptam az orvosomtól. 2 hónapom van javítani az értékeimen vagy jön a gyógyszeres kezelés. Azt meg ha lehet elkerülném, mert csak csupa rosszat olvasok, hallok róla. Szóval nincs mese, ideje megtanulni reggelizni.

Szerintem nem vagyok egyedül azzal, ha azt mondom, jobban szeretek inkább félórával tovább aludni, mint felkelni, reggelit készíteni, nyugodtan elfogyasztani, és csak  utána elkezdeni készülődni. De szénhidrát diétára lettem fogva, annak pedig szerves része reggelente a 30 g lassú felszívódású ch. A tej szigorúan kerülendő, mert gyors ch és egyébként is megdobja az inzulint, szóval a müzlinél kreatívabbnak kell lennie az embernek.

Kedvenc reggelim a gyorsított zabkása. Már korábban írtam róla, lényegében leforrázom a zabot és a chia magot, hagyom megpuhulni és fehérjével ízesítem ha már a gyümölcsök reggel tiltottak (szintén gyors ch). Ma reggel is ezt kanalaztam.

zabkasa.jpg

Nem a legszebb, de legalább finom. Fahéjjal bolondítottam meg illetve a korábban is említett Sacher torta ízű fehérje az alap (Lifetilt márka). Bár lehet velem van a probléma, de még egyik íznél sem éreztem, hogy olyan lenne, mint amit ráírtak, mint ízesítés. De legalább édes a szukralóz miatt (nem számolós édesítőszer), én meg édesszájú vagyok, szóval megfelelő kompromisszum.

Nagyban segíti a reggelire szokásomat, hogy új munkám van, ahová gyorsabban beérek, tehát több időm marad készülődni, mert a korábban kelés hamvába halt ötlet egyelőre, plusz van délutános műszak része, amikor csak délre kell mennem (igaz este 8-ig vagyok, de belefér), mint például ma is. Így itt a kánaán, egy halom mindent friss fejjel, kipihenten meg tudok csinálni. Például agyalni, hogy jövőhéten végig zabkásázak, mikor normálos vagyok (8-ra megyek) vagy teljes kiőrlésű szendvicsek legyenek, esetleg valami újdonság.

Na de gyűjtögettem már a recepteket mit tudnék reggelizni, ami kicsit változatosabb lenne. Nem saját képek a következőek, de igyekszem majd feltölteni a saját kreálmányaimat.

Teljes kiőrlésű édes gofri

teljeskiorlesu.png

Hozzávalók: 1 tojás, 2 dl mandula vagy kókusz tej,
2 kiskanál édesítő, 1 kiskanál holland kakaópor,
1 csipet sütőpor, 8 ek teljes kiőrlésű búzaliszt,
1 kiskanál kókuszolaj

Elkészítés: A tojást ketté választjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a növényi tejjel, majd hozzáadjuk az alapanyagokat, csomómentesre keverjük és beleforgatjuk a fehérjét. Gofrisütőben kisütjük.

(Ez az adag 70 g ch-t tartalmaz, tehát csak a felét szabad megenni reggelire!)

Hamis tortilla

rantotta_palacsintasutoben.jpg

Hozzávalók: 2 tojás, 2 tk lassú felszívódású liszt, 1 csipet só, és édesítő ha édeset szeretnénk.

Elkészítés: Összekeverjük a hozzávalókat és kisütjük, mintha palacsinta lenne, tekerhető, tölthető tojáslepényt kapunk.

(14,6 g ch-t tartalmaz, ha tk búzalisztet használunk. Tehát dupla adag ehető belőle)

Szendvics teljes kiőrlésű kenyérből

sonkas_web.jpg

Hozzávalók: Kenyerenként változó a ch tartalom, amit én eszek (Ceres tk toast kenyér: 8,8 g ch szeletenként) abból 3 fedezi a reggeli ch-t. Viszont néha elcsábulok a tönkölybúzás kenyérre (szintén Ceres tk tönkölybúzából), ott egy szelet már 13 g ch, szóval matekozni kell vele vagy nem csinálom a feszkót 4 g ch miatt és édesítőszeres majonézzel eszem, amiben olyan kevés a ch (10,4/100g), hogy nincs értelme számolni.

Feltétként mehet bármilyen felvágott, amiben vagy rajta nincs cukor. Ha a kalória is számít, akkor sima csirke vagy pulykamell sonka. Illetve ha épp van itthon, akkor én kígyóuborkát teszek rá, mert finom. Vagy bármilyen zöldség mehet. Paprika, paradicsom, saláta, retek, van aki a csírákért rajong (ez még nekem túl bio), szóval csak a fantázia szab határt.

Sokak szeretik a mindenféle szendvics krémeket. Mint tonhalkrém, májkrém és társai. Házilag elkészítve ezek is játszhatnak. Én most a humuszra kattantam rá, és 100 g-ban csak 7-10 ch van, annyit meg nem kenek rá a 2-3 szelet kenyérkémre, viszont nagyon finom. De ha nem otthon csinálja az ember figyelni kell az összetevő listát, mert némelyikbe szeretnek nádcukrot rejteni.

Az elkészítést nem taglalom, evidensnek gondolom, bár nekem konkrétan 5. osztályban háztartástan órán volt egy olyan órám, hogy szendvicskészítés. Mókás volt. 

Egyéb lehetőségek

Vannak a rántotta függők és a virslisek. Mindkettő játszik, csak azt a 2 szelet kenyeret valahogy le kell nyomni mellé, mert én például eddig ezek mellé sosem ettem kenyeret. Inkább ettem egy tojással vagy egy virslivel többet, hogy jól lakjak. 

Remélem sikerült pár ötletek adnom. :)

Te mit szoktál reggelizni?

Cosmopolitan Blogger Day 2017-en jártam

Évek óta epekedve néztem, ahogy a bloggereket blogger eseményekre hívják és előadásokon vesznek részt. Én is szívesen részt vettem volna, hogy okosságokat halljak, és egyébként  is az egész konferencia jelleg miatt irigykedtem. Idén végre a Cosmopolitan úgy hirdette meg, a most már évesnek minősülő blogger eseményét, hogy bárki részt vehetett rajta, egy minimális árú (~1000 Ft) belépőjegyért. Amint kiírták facebookra nem sokat hezitáltam rajta (cirka 2 percet, amíg megnéztem naptárban milyen napra esik), azonnal megvettem a jegyet és alig vártam az akkor még 3 héttel későbbi eseményt.

autos_kep_hatter_nelkul_logoval_ok_800.jpg

Aztán eljött EZ a hétvége. Elterveztem mit viselek, ami kényelmes de nem túl lezser, de azért jól palástolja az extra kilóimat, amik még likvidálásra várnak. Megkerestem a kedvenc A/5-ös spirál füzetem, aminek eddig nem találtam funkciót, mert annyira cuki. Indulás előtt 1 perccel még átdobáltam a cuccaim egy nagyobb táskába, mert beraktam egy vékonyabb kardigánt, mert amit felvettem abban a lakásban majd meg sültem (de nem volt rá szükség, pont jó volt, amiben mentem). Szóval azt hiszem kicsit túlspiláztam a dolgot.

Roppant vegyes érzésekkel jöttem el. Az előadások tetszettek. Erzsi, a sztármacska Homonnay Gergely tolmácsolásában, Én is megélhetek az énmárkámból? Oravecz Nórától és Jártasd a szád! Dr. Újszászi Bogár László, Alexy Vivien előadásában voltak szerintem a legjobbak, és Oravecz Nórán konkrétan meglepődtem. Az általam látott és hozzám eljutott idézetek alapján valami bugyuta libának gondoltam, aki maszlaggal eteti az embereket. De nem. Lehet elolvasom valamelyik könyvét. Ajánlott egyet az előadás során a Van egy ötletem- Hogyan építs énmárkát? címűt. Ha megjelennek drága Erzsébet Fenedova könyvei is, akkor azt hiszem megvan mit csapok még hozzá. Nem tagadom, a fő vonzóerő az előadások tekintetében Puszi, Erzsi! volt. Imádom azt a macskát és az ő általa közvetített gondolatok hasonlóak azokhoz, amiket vallok az életről és amilyen elvek mentén élni szeretnék. A meghallgatott előadás is ráerősített erre. Szóval ha másért nem, ezért az egyért már megérte elmenni. A Jártasd a szád! - Hogyan beszélj hibátlanul a vlogodon? előadás pedig kakukktojás, mert nem érdekelt, hisz nem volt tervben, hogy vlogolni fogok, de az előadók, az előadásmód a legjobb volt az egész nap, amit csak hallottam. Szívesen jártam volna a tanár úr óráira ha a Corvinus hallgatója lettem volna. 

A negatívumok, lehet csak az én személyiségemből adódnak, de a szünetekben mellőzve éreztem magam. Mivel egyedül mentem fel voltam arra készülve, hogy valószínűleg senkivel nem tudok egész nap beszélni, nem vagyok az a barátkozós típus. Viszont, hogy a hostess lányok se foglalkoztak velem az néha már bosszantó volt. Kimaradtam így a nyereményjátékokból (a mizot kivéve, #szeretemamizot :D), mert hiába mentem oda nézelődni a kérdésem nem hallották vagy nem foglalkoztak vele, sminkelésen se vettem részt, és a hajamat se nézték meg, csak egy kiselőadást kaptam a termékről. (ami így nem teljesen győzött meg) Jövőre be kell szerveznem valakit, akinek  hangja is van. És így el is értem a másik negatívumhoz. Az idei év arról szólt szinte, hogy a youtube-é a jövő és a vlogolás, és az írás és a blogok elavult. Még instagramon lehet hódítani. Csupa olyan platform, ahol nem mozgok otthonosan, még. 

A Cosmonak viszont köszönet jár a szervezésért, a baráti hangulatért, a szinte végtelen innivaló és ételért valamint az elköszönő szatyorért, amiben csupa szép és jó került. 

Összegzésként sokat tanultam és hasznos nap volt (kell egy normális telefon!). Így ha jövőre is lesz ilyen alkalom az elsők között fogom megvenni a jegyemet.

Te is jössz?

Egy unalmas kedd tökéletes indítása

Az ugye megvan, hogy Garfield utálja a hétfőt, Sanyi a bagoly pedig várja a prééénteket? De mi van a többi nappal? Keddről eddig egyedül a Vous lányok csinos keddje jutott eszembe (amibe csak azért nem csatlakozom, mert munkaruhában dolgozom, arra az 1-1 óra metrózásra nem öltözöm ki), illetve a hét azon napja, amikor végérvényesen a munkahét mezejére léptünk. Mert ugye hétfőn még benne van a pakliban, hogy másnapra összeomlik a cég/gyár és nincs több munka. Legalábbis iskolásként mindig ebben reménykedtünk minden reggel. :D Szóval ki kellett valamit találnom, hogy ki bírjak kelni az ágyból. Így ötvöztem a diétázunk márt és kezdődik a jóga kihívást.

Ébredés után egy jól eső napüdvözlettel indítottam, ebből 3 kört csináltam meg, hogy mindenem jól át legyen mozgatva. Bár csaltam, mert a lenti képen látható mozdulatsor 6. elemét én egy sima test mellett szorosan a kezes fekvőtámaszra cseréltem, mert ennél a csúszunk előre ászanánál egyfolytában orra esek.

60548c7e2cdee10a046e56a133459dfc.jpg

(Forrás: roxanne_yoga instagram)

Ugye, hogy milyen jól átmozgat?

Második felvonásként miután átmozgattam magam, de még arcmosás előtt összekészítettem a gyors zabkásám. Lényegében nagyszemű zabpehely (kb 40 g - 6 ek) és chia mag (1 tk) leöntve forróvízzel (hogy ellepje) és hozzákutyulva egy kis sacher torta ízesítésű fehérjepor (25g) és egy pici mandulatej (1-1,5 dl). (290 kcal, 27 g fehérje, 28 g ch, 8 g zsír) Amíg szépen megdagadnak, addig embert varázsolok magamból és felöltözök. Aztán már lehet is belapátolni, fogat mosni és rohanni dolgozni, mert természetesen ezt mind 20 perc alatt szeretném abszolválni. Minden egyes áldott reggel. Szóval a következő kihívások egyike az lesz, hogy hamarabb ébredjek, hogy nyugodtan legyen időm végre enni.

Neked is rohanós a reggeled?

Jóga és én

Mindenki fejében él egy kép a jógáról és a jógázokról, a tiédben is szerintem ott a képernyő másik oldalán. Valami ilyesmi:

8798ffc5e0c4d27d7727f788276f1538.jpg

(Forrás: pinterest)

Ezek közül az ászanák (jelentése: belehelyezkedés, illetve stabil, kényelmes póz) közül egyik sem könnyű, se nem egyszerű. Viszont amikor egy profi csinálja, hogy lazán és könnyedén helyezkedik bele, akkor mindenki szíve dobban, hogy ez olyan gyönyörű. Részben ezért is akartam olyan nagyon elkezdeni. 

Most elsősorban a saját motivációmat taglalom, hogy miért kezdtem el jógázni - ugyan roppant kezdő módon - és majd egy későbbi bejegyzésben kitérek arra mit tanultam, amit bárki elsajátíthat otthon a gép előtt ülve, és persze később onnan felállva.

Tehát kamaszkorom óta vannak hát és mellkasproblémáim. Az emberi csontozat nem arra van tervezve, hogy az ember egy nyár alatt 20+ cm-t nőjön, így borítékolható volt a csontprobléma, bár lekopogom szerencsére a gerincferdülés elkerült, helyette tölcsérmellkassal büszkélkedhetem (segítség: a mellkason egy szép bemélyedés, nőknél szerencsére nem annyira feltűnő, éljenek a mellek!). Szóval 12 éves korom óta gyógytornára illetve mozgásra vagyok ítélve, kényszerítve, legalábbis abban a korban meg talán még most is így élem meg. 185 cm magasra nőttem 13 éves koromra, így nem kis testet kellett volna nem létező izomzattal mozgatni. Természetesen estem, keltem, a térdem folyamatosan sebes volt és tele voltam kék-zöld foltokkal. Miután testnevelés órán egy futófelmérés folyamán majdnem kivertem a fogaim úgy felnyaltam a betont, mert a saját lábamban elestem, belátták, hogy szárazföldön használhatatlan vagyok, így sokáig úsztam, de az uszodák messze kerültek tőlem, ráadásul az állandó klórszag sem szexi. Szóval kellett valami új mozgásforma.

Huszonéves koromra eljutottam oda, hogy fáj a hátam, olyan vagyok, mint egy kérdőjel, stresszes az életem, szóval valamit mozogni kéne. Valami olyat, ami nem igényel túlzott ügyességet, de hatékonyan erősíti az izmokat, viszont nem röhögnek közbe ki - így a konditermeket kilőttem -, és található a környéken. Maradt a jóga. Egy jó barátnőm épp ekkor égett jóga lázba, hogy elkezdené, de nincs kivel, így társultunk, felkutattunk egy kis stúdiót, ahol minicsoportokban (3-5 fő) tartottak órát teljesen jó áron (1800 ft/fő, ami egy nagyobb stúdióban 30 fővel történik). Az oktató kijavította a mozdulatainkat, tartásunk és személyre szabott órát kaptunk. Nem erőltette azokat az ászanákat, amik egyszerűen a kötött ízületek, izmok miatt nem mentek vagy görcs esetén azonnal segített, illetve a rosszabb kondiban lévőknek (háhá, nekem) a könnyítéseket is megmutatta. Az alapokat így tökéletesen elsajátítottuk.

Nem árt tisztázni, hogy a jóga maga egy életstílus, egy életszemlélet. De szerencsére tisztában vannak vele az elhivatott oktatók (legalábbis akikkel én találkoztam egy kivétellel), hogy sokak számára ez csak mozgás, végülis legalább mozog már az ebugatta. :)

Pár hónapja a stúdió bezárása, az új helyekben való csalódás miatt szervezett órára már nem járok, itthon gyakorolni, pedig végtelenül lusta voltam, de majd most!

És hogy mit kaptam a jógától?

 • Megerőltetés nélküli egyenes hátat
 • Kevesebb izomfájdalom napvégére (beállt derék, vállak, szerintem sokaknak ismerős)
 • Már majdnem hajlékony voltam
 • Nagyon jókat aludtam órák után esténként, mind az izommunkától, mind a relaxáció miatt
 • Sikerélményt, hétről hétre egyre kevesebb megerőltetéssel ment egy-egy ászana, egyre több ideig

 Tehát íme az elhatározás. Újra neki futok. Vannak csodás videóim, jóga kellékeim (szőnyeg, tégla, heveder, ruha :D ), helyem gyakorolni, szóval semmi hátráltató tényező.

Induljon a kihívás, csatlakozol?

Minden kezdet nehéz

Üdv kedves Ismeretlen!

Számát se tudom hányszor fogtam bele blog írásba. Hol tematikust szerettem volna, hol személyest, hol megváltani a világot. Most ötvözni szeretném az eddigieket és valami különös egyveleget összehozni, amiből biztos van már a neten, na de azoknak nem én vagyok az írója.

Hogy ki vagyok én?

Ez egy roppant jó kérdés, néha magam sem tudom. Jelenleg 27 éves, túlsúlyos, inzulinrezisztens (IR), pajzsmirigy-alulműködéssel küzdő és súlyos útkeresési válságban szenvedő nő vagy leányzó, még ez is kérdéses. Tehát egyfajta motivációnak is szánom ezt a blogot, ahol beszámolok a küzdelmemmel a kilókkal és közben magamnak, illetve Neked is hasznos információkkal szolgálhatok az egészséges életmódról, mert váltani szeretnék. Nem valami divatos diétát akarok követni ideig óráig, aztán a gyorsétteremben kétpofára zabálni a hamburgert, mert már vékony vagyok, megtehetem. Szemléletmód váltásra van szükségem. Már egyszer én nyertem a kilók vs én meccsen, viszont most KO-val szeretném véglegesen kiütni.

Az út folyamán néha beszámolok majd sorozatokról, filmekről, eseményekről, amik éppen izgatják a fantáziám. Képgyűjteményt is tervezek álmaim otthonáról, esküvőjéről és hasonlókról, mert kezd elburjánozni a gépemen, pinterestemen és szeretném végre rendszerbe foglalni és mi lenne erre a legjobb platform? Természetesen a blog.

Tehát lényegében rendszerezni kívánom az életem és ezt ha szeretnéd nyomon követheted. Én csak nyerek az ügyön, mert segít nem feladni, hisz Valaki kíváncsi a soraimra. :)

utelagazas.jpg