Bagoly életmódot vált

Az éltető víz 1. rész

2017. december 07. - DagiBagoly

Aqua, agua, acqua, water, wasser, vatten, νερό ...

Minden nyelvben van szó a vízre, mivel a legalapvetőbb szavak egyike hisz, ahogy mondani szokás, víz nélkül nincs élet. Elég csak körbenézni a Naprendszerben. Az ember test több mint 60 %-a sima víz molekula.  A medúzáknak több mint 97 %-a víz, szóval a 30-40% eltérés miatt nem látszik, hogy éppen mit vacsoráztunk, mert aki nem tudná véletlen, a medúzák igencsak tömör lények. De ne a végét fogd meg, az csíp. :)

Szinte az összes biokémiai folyamathoz is szükség van vízhez, szóval nem elég, ha vízből vagyunk, néha pótolni is kell. Ajánlásként az OÉTI szerint 10 testsúlykilogrammonként 3-4 dl tiszta víz bevitelre van szükség. Mondjuk ez a mennyiség átlagos aktivitás és átlagos időjárás mellett mondható irányadónak. Kánikulában nehéz fizikai munka mellett valószínűleg a duplája is belefér. És honnan tudod, hogy eleget iszol-e ha nincs szomjúság érzeted? Nos, a mosdóbajárási szokásod alapján. Napi 1-2 kevés, napi 8-10 már sok, illetve a színe se mindegy. Azt pedig már szóba se merem hozni, hogy befolyásoló tényezőnek számít a kávé, tea a vízhajtó tulajdonsága miatt, az alkohol elvonja a vizet, ráadásul még olyan is létezik, hogy vízmérgezés, amikor az ember túl sok vizet iszik. A vesék nem szeretik, ha túlhajtják őket. Hosszútávon betegséghez is vezethet, szóval ne próbáld ki, hogy mennyit bírsz inni. De a túlivók ritkák, inkább a másik véglet a jellemző.

Mit vehetsz észre magadon még, ha nem iszol eleget?

  • Rossz lehelet, mindenkinek megvan a reggeli blee szájszag. Na ha nem iszol eleget egész nap ilyen lesz, de lehet, csak azt veszed ebből észre, hogy a többiek távolodnak tőled.
  • Cukoréhség, előbb csak összekevered a szomjúságot az éhséggel, aztán már tényleg csak cukorra vágysz.
  • Rossz közérzet, fejfájás, romló koncentrációs képesség, szédülés. Ha belegondolsz, az agyad egy lében úszkál. Ha keveset iszol az is kiszárad és ilyen tünetekkel reagál, hogy hé, szomjas vagyok!
  • Fáradtság. Nem véletlen mondják, hogy reggel egy pohár vízzel indítani jobban felpörgeti az embert, mint a legerősebb kávé.
  • Hosszú távon a bőr korai öregedése, a bőr kiszáradása, vízhiányos állapot. Feszül és fáj, nem egy kéjutazás.

Szóval nem éppen kellemes, ha nem iszol eleget. Saját bőrömön tapasztalva tudom, hogy nem könnyű inni, mármint figyelni a folyamatos folyadék bevitelre. Mert az este megiszol hirtelen másfél litert sem játszik, hisz azzal meg stressznek teszed ki a szervezeted. Ki van ez találva kérem szépen.

De hogy hogyan tudnál többet inni?

  • Minden fontosabb cselekvésnél igyál 1 pohár vizet. Ébredéskor, reggelihez, tízóraihoz, kávéhoz, ebédhez, uzsonnához, ha hazaértél, ebédhez, lefekvés előtt, stb.
  • Szerezz egy cuki kulacsot és jelöld meg. 2 óránként 2-3 decinként. Így tudod mikor már mennyit kellett volna innod, így ihatsz előre, vagy pótolhatod ha lemaradtál. De estére biztos megiszod amennyit kell.
  • Vannak szuper appok telefonra, amik jeleznek beállított időnként. Csipog vagy vízcsobogás hangja van. Olyankor meghúzod a kulacsot. A jobbaknál a vízivásod honorálva van. Pl egy aranyos növényt nevelgetsz.  (Plant nanny) Ha nem iszol eleget elszárad szegény. Ezt te se akarhatod. 

És akkor lássunk pár kulacsot, amiből élvezet az ivás. Az egyik szerintem legjobb itthon elérhető márka az EQUA kulacsok, melyek lehetnek üvegből vagy BPA mentes műanyagból. Van egyszerű, de nagyon szép mintás, mindenki talál magának valót.

equa-kulaccsal-a-kornyezetert_1f1ed3176421f51fbfe5d8a29fa32f4f.jpg

Ha strapabíró, de olcsóbbat keresel, nálam az ikeás vált be. De a decathlonos sem tűnik rossznak.

behallare-kulacs-feher_0519938_pe641948_s4.JPG classic_4dddde1b8314497ead45f244dd7f5e00.jpg

Ha valaki pedig már nagyon unja a víz ízét, akkor most nagyon divatos újdonság az infuser palackok. Ezek olyan palackok, amikben van egy plusz betét, amibe olyan gyümölcsöt raksz, amit nem szégyellsz. A víz pedig átveszi a gyümölcs ízét és voálá, kész az ízesített víz mindenféle mesterséges anyagtól mentesen.

avoin-colorlife-800ml-sport-fruit-infuser-water-bottle-bpa-free-plastic-drinking-my-bottle-outdoor-gym_jpg_640x640.jpg

 

Neked van palackod? Eleget iszol egy nap?

A bejegyzés trackback címe:

https://dagibagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr3912937265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása